Învățăm, testăm și inovăm pentru ca soluția IT pe care ți-o oferim mâine să fie mai valoroasă decât cea de azi. Nu ne dorim să fie mai ușor, ne dorim să fim mai buni.

Ultimele postări
© Copyright Magnetic IT Services

Work from home! Cum iți protejezi compania folosind soluția de conectare prin VPN

solutii vpn work from home telemunca

Work from home! Cum iți protejezi compania folosind soluția de conectare prin VPN

Angajații companiei tale se pot conecta la resursele companiei de acasă într-un mod sigur si rapid? Experții nostri certificați la cel mai înalt nivel te pot ajuta să poți funcționa de oriunde ca și cum ești la birou! Din 9 martie, munca la domiciliu a devenit, acolo unde este posibil, o necesitate pentru companii, după cum a decis  Comitetul Național pentru Situații de Urgență în contextul pandemiei de coronavirus.

În aceste condiţii, aşa cum atrag atenţia şi specialiştii in atacurile cibernetice, traficul online se va aglomera în perioada următoare, iar riscul de înmulţire a atacurilor hackerilor va creşte. Companiile se văd astfel în situaţia unei imperioase necesităţi de a se proteja împotriva atacurilor cibernetice, dar şi de oferi angajaţilor, într-un timp record,o modalitate sigură şi rapidă de a lucra ca şi cum ar fi la birou.

Or, una dintre cele mai eficiente soluţii IT pentru companiile care vor institui munca de acasa este cea de conectare prin VPN (Virtual Private Network). Aceasta oferă angajaţilor posibilitatea accesării datelor companiei de oriunde, sigur şi rapid, iar companiilor continuarea fără întreruperi din punct de vedere IT a activităţii. În acest articol vom explica ce înseamnă VPN, cine şi de ce ar trebui să îl folosească în telemuncă, care este pericolul utilizării unui VPN gratuit  şi ce avantaje şi dezavantaje oferă utilizatorului serviciile profesionale.

Ce înseamnă o conexiune VPN

 

VPN este acronimul de la Virtual Private Network (reţea virtuală privată) şi se referă la un program care creează o conexiune criptată sigură pe o rețea mai puțin sigură, cum ar fi internetul. Practic, VPN-ul reprezintă o soluţie tehnică prin care se pot interconecta două sau mai multe device-uri (computere, laptopuri, telefoane) aflate la mare distanţă unele de altele, prin intermediul internetului.

Pentru a avea acces la o resursă de date restricționată prin intermediul unei VPN, utilizatorul trebuie să fie autorizat să utilizeze aplicaţia şi să se autentifice prin metode precum parole, date biometrice sau dublă autentificare.

 

Când este utilă o reţea virtuală privată

 

VPN-ul poate fi util atât persoanelor fizice cât şi companiilor atunci când este nevoie ca acestea să acceseze informaţii stocate pe device-uri aflate la distanţă sau să lucreze de la distanță, remote.

Se foloseşte foarte des de către companiile care:

 

  • permit angajaţilor să lucreze din afara biroului
  • folosesc freelanceri
  • au nevoie să fie în permanenţă în legătură cu manageri aflaţi în deplasare
  • doresc să protejeze transmisiile de date pe dispozitivele mobile
  • doresc să viziteze site-uri web care sunt restricționate geografic

 

Personal-Company VPN

Cum funcţionează o reţea virtuală privată

 

Pentru a fi posibilă transmiterea sigură de date, VPN-ul crează un tunel printr-o reţea publică (internetul de cele mai multe ori), astfel că informaţiile circulă doar prin acesta. Totodată, reţeaua virtuală privată asigură criptarea datelor la  capătul de trimitere al tunelului şi decriptarea lor la capătul de primire.

Pentru a crea un tunel VPN (tunelare în termeni de specialitate),dispozitivul final trebuie să ruleze o aplicaţie VPN ( un client) local sau în cloud. Aplicaţia rulează însă în fundal și nu este vizibil utilizatorului decât dacă există probleme de performanță.

Care sunt avantajele VPN

  • De departe cel mai mare avantaj al VPN-ul este acela că asigură protecţia datelor folosind protocoale de criptare cu o metodă ireverisbilă de ultimă generaţie. Astfel, chiar dacă datele companiei tale sunt interceptate, ele nu pot fi decriptate, oferind o protecţie maximă din punct de vedere al securităţii.
  • Un alt avantaj este acela că tu sau angajaţii tăi pot rămâne protejati impotriva atacurilor cibernetice, folosind politica de securitate impusă de companie.
  • Totodată, prin natura sa, o reţea VPN adresează şi problema autentificării, astfel că nu va trebui să te temi că datele companiei tale vor fi accesate de necunoscuţi, chiar şi atunci când angajaţii tăi lucrează de la distanță.

Care sunt dezavantajele VPN

  • Performanța unei VPN poate fi afectată de o serie de factori, printre care viteza conexiunilor de internet ale utilizatorilor, tipurile de protocoale pe care le poate utiliza un furnizor de servicii de internet și tipul de criptare pe care VPN îl folosește.
  • În cadrul companiilor, performanța poate fi afectată și de calitatea slabă a serviciilor (QoS).
  • Orice dispozitiv care accesează o rețea izolată printr-o VPN prezintă riscul de a aduce malware în acel mediu de rețea. De aceea, trebuie făcută o inspecţie pentru a stabili dacă dispozitivul de conectare respectă politicile de securitate ale unei organizații.

Servicii VPN gratuite – Care sunt pericolele?

  • Nu ajută compania în nici un fel, ele sunt de cele mai multe ori folosite pentru a ascunde identitatea utilizatorului în internet.
  • Nu oferă access la datele companiei, sunt folosite pentru uz personal.
  • Cei care au nevoie să stabilească conexiuni VPN şi se gândesc la variantele gratuite, există o serie de provideri care le pot oferi acest lucru. Gratuitea poate veni însă la pachet cu mai multe probleme, de aceea nu vă recomandăm  să recurgeţi la astfel de servicii.
  • Principala problemă care ar putea apărea în situaţia utililizării unor servicii VPN gratuite se referă la faptul că datele date de cele mai multe ori nu sunt criptate. Mai mult, este posibilă scăderea vitezei internetului. Mai mult, datele companiei şi ale utilizatorului nu rămân complet anonime, chiar pot fi oferite „pe tava” celor care oferă conexiunea VPN.