Învățăm, testăm și inovăm pentru ca soluția IT pe care ți-o oferim mâine să fie mai valoroasă decât cea de azi. Nu ne dorim să fie mai ușor, ne dorim să fim mai buni.

Ultimele postări
© Copyright Magnetic IT Services

Georgian Dumitrache, invitat ZF Live

Georgian Dumitrache Ziarul Financiarul | ZF Live

Georgian Dumitrache, invitat ZF Live

Cum profiți de cloud computing – greșeala care îți majorează costurile după migrare

 

Forțate de împrejurări, multe companii sunt nevoite să accelereze migrarea către cloud computing, soluție infinit scalabilă, fundament al transformării digitale spre un mod mai eficient și mai competitiv de a face business. Dacă și pentru afacerea ta accesarea unor servicii de cloud computing este pe lista de măsuri strategice de rentabilizare, atunci ar trebui să te asiguri că soluțiile cloud, indiferent dacă optezi pentru varianta publică, privată sau hybrid, îți vor aduce rezultatele preconizate. Cloud Computing oferă securitate ridicată, scalabilitate și acces facil la internet competitiv și la platforme ce dețin putere mare de procesare.

Georgian Dumitrache, unul dintre puținii exerți din România cu cea mai prestigioasă certificare IT din lume, Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE), fondatorul Magnetic IT Services, a explicat într-o emisiune ZF Live ce greșeli ar trebui să eviți pentru a nu transforma avantajele soluțiilor cloud în dezavantaje.

Totul depinde foarte mult de cum este implementat serviciul de cloud. Dacă, spre exemplu, se mută unu la unu serviciile din on-premises către cloud, este posibil să ai costuri mai mari. Infrastructura de cloud trebuie customizată, ceea ce înseamnă că ai nevoie de specialiști care înțeleg efectiv cum funcționează sistemul și care pot mula serviciul pe care dorești să îl muți în cloud, astfel încât costurile tale să scadă. Microsoft, spre exemplu, taxează în funcție de nivelul de date consumate prin internet. Or, dacă muți acolo date pe care le accesezi foarte des, este posibil ca, pe termen lung, costurie tale să crească. Dar, în același timp, este posibil să plătești mai puțin.

Georgian Dumitrache, Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE # 55942)

Ce este cloud computing

 

Cloud computing se referă la aplicațiile furnizate sub forma unor servicii IT de către diverși provideri prin intermediul internetului și la hardware și software din data center ce asigură aceste servicii. Atunci când vorbesc strict despre serviciile IT, specialiștii folosesc termenul de Software as a Service (SaaS). Prin cloud înțeleg hardware-ul și software-ul din data center.

Simplist și din perspectiva unei companii, cloud computing poate fi privit ca un mod simplu și eficient de a avea acces la o multitudine de aplicații utile angajaților (e-mail, procesare text, prezentări etc), care cresc productivitatea companiei (contabilitate, automatizarea vânzărilor și a serviciilor pentru clienți), direct de pe servere centralizate.

Avantajele migrării către cloud

 

În principiu, migrarea către cloud aduce o multitudine de avantaje companiilor care aleg soluții în acord cu nevoile și cu specificul business-ului lor. Principalul beneficiu se referă la reducerea costurilor, dar putem enumera aici și faptul că:

  • activitățile curente ale angajaților devin mai flexibile;
  • colaborarea dintre angajați, cât timp au acces simultan la aceleași documente, devine extrem de facilă. În condițiile de lucru de la distanță, această posibilitate reprezintă un mare avantaj.
  • creșterea productivității organizației, în condițiile în care echipa IT poate prelua sarcini care generează plus valoare produselor sau serviciilor oferite de companie;
  • securitatea îmbunătățită a datelor, aplicațiilor și a infrastructurii;
  • flexibilitate în utilizarea resurselor ce pot fi livrate în câteva secunde, indiferent de mărimea lor, fără o planificare în prealabil a capacităților disponibile;
  • accesul la serviciul de stocare se poate face de pe orice terminal mobil;
  • o mai mare ușurință în a te conforma legislației, precum cea referitoare la GDPR sau la prevenirea și combaterea spălării banilor;
  • un mediu facil în care poți lucra în mod colaborativ, de la distanță;
  • control în cazul unor evenimente neprevăzute, prin posibilitatea rapidă de a-ți recupera datele pierdute(Disaster Recovery);
  • reducerea pierderilor cauzate de probleme ale hardware-urilor;
  • update-uri automate ale software-ului;
  • avans în fața competiției;
  • suport în planurile ce vizează sustenabilitatea.

 

Ce servicii ai putea migra în cloud, pentru a reduce costurile

 

Pornind de la răspunsul la întrebarea ce este cloud computing, adică un serviciu care permite companiei tale să “închirieze” spațiu pentru infrastructura IT, putem aprecia că poți migra către cloud aproape orice tip de date. Furnizorul tău de soluții cloud va avea responsabilitatea de a-ți gestiona infrastructura și de a-ți pune la dispoziție capabilități și funcționalități în acord cu nevoile tale în schimbare. Este mult mai simplu și eficient din punct de vedere al costurilor să plătești o taxă lunară decât să achiziționezi servere, software, licențe sau să asiguri redundanță la nivel de servere sau internet.

Companiile au început să vadă plusurile cloud-ului și să migreze din vechea infrastructură on-premises către un cloud privat, care oferă securitate mărită față de un cloud public, sau către un cloud public, achiziționând anumite servicii de acolo.

Georgian Dumitrache, Cisco Certified Internetwork Expert (CCIE # 55942)

Iată și câteva tipuri de servicii pentru care companiile aleg un spațiu de stocare cloud.

 

Serviciul de e-mail

 

Dacă până acum majoritatea companiilor din România își asigurau e-mailul on-premises (infrastructură proprie), de ceva timp tot mai multe apelează la cloud pentru a-și gestiona acest serviciu. Mai ales pentru companiile mici și mijlocii, decizia migrării serviciului de e-mail către cloud este luată din dorința de a-și reduce costurile. În primă instanță, apelând la o soluție precum cea oferită de Microsoft 365, spre exemplu, nu vei mai avea costuri de achiziție, amplasare și mentenanță a serverelor sau cu licențe software.

Să migrezi serviciul e-mail în cloud a devenit o practică sigură, mai ales că au fost create standarde (ex ISO/IEC 27018) pe care providerii de astfel de servicii le respectă. În plus, sunt furnizori precum Microsoft care oferă garantat prin Service Level Agreement un up-time de 999,999%, ceea ce înseamnă că serviciul de e-mail al companiei tale va funcționa practic neîntrerupt. Backup-ul și arhivarea nu vor mai fi nici ele o problemă, având în vedere că intră în atribuțiile providerului de astfel de servicii.

În funcție de nevoile tale, neajunsurile acestui sistem de operare a e-mailurilor pot fi ușor trecute cu vederea. Dacă migrezi serviciul în cloud, vei depinde de internet pentru a primi și trimite mesaje, inclusiv în interiorul companiei. În cazul unui serviciu e-mail on-premises, fără internet, angajații pot face încă schimb de e-mailuri între ei. Totodată, nu vei mai putea deține controlul asupra locului în care datele tale sunt stocate și nici asupra momentului în care se fac upgrade-uri.

 

Serviciul de backup

 

Un lucru care ne îngrijorează este că, inclusiv în 2020, multe companii își păstrează copiile de rezervă ale datelor în propria locație. În cazul unui incendiu, unui dezastru natural sau al unui furt, acestea își pot lua rămas bun de la recuperarea datelor. Backup-ul datelor este întotdeauna mai sigur în altă locație, utilizând un sistem online de backup.

Backup-ul în cloud, cunoscut și sub denumirea de backup online sau backup la distanță este o soluție de protecție a datelor în cazul pierderii sau deteriorării accidentale ori din cauza defecțiunii unor echipamente sau a unei catastrofe. Presupune transmiterea unei copii a datelor într-o locație secundară, adică într-un cloud găzduit de obicei de un furnizor de astfel de servicii.

Asigurarea unui backup al datelor în cloud poate fi astfel o parte importantă a strategiei de protecție a companiei tale, fără a pune presiune suplimentară pe angajații din departamentul IT. În plus:

  • îți vei putea recupera imediat datele în caz de dezastru sau blocaje de sistem;
  • vei avea acces la datele tale de oriunde;
  • vei fi protejat împotriva breșelor de securitate;
  • vei asigura redundanță pentru informațiile companiei;
  • îți vei putea optimiza costurile. În general, serviciile de backup în cloud sunt mai ieftine decât construirea și asigurarea mentenanței unui sistem de backup in house.
  • formatarea și schimbarea casetelor de backup din locație este văzută ca o activitate plictisitoare, consumatoare de timp. Un sistem de backup online vă va elibera de cătușele unor astfel de sarcini. Acum vă puteți folosi timpul mai eficient. În plus, nu va trebui să vă faceți griji cu privire la faptul că angajații interni uită să facă o copie de rezervă a datelor.
  • vei avea o soluție de backup la îndemână, indiferent cât de mult va crește volumul de date pe care trebuie să îl gestionezi. Serviciul de cloud este unul scalabil.

Atenție însă la customizarea serviciului. Costurile asociate realizării unei copii de rezervă a datelor în cloud cresc proporțional cu volumul de date. Eliminând datele neimportante și trimițându-le într-o altă arhivă, poți gestiona mai bine cantitatea pentru care faci backup în cloud.

 

Serviciul de găzduire aplicații și roluri critice

 

Multe aplicaţii pe care le utilizează compania ta sunt critice pentru îndeplinirea obiectivelor de business, ceea ce înseamnă că nu îți poți permite ca ele să se întrerupă. Ele pot fi găzduite cu succes într-un cloud, cu mențiunea că această soluție implică reconstruirea sau implementarea anumitor funcționalități ale aplicației, utilizând tehnologii cloud.

Organizațiile care aleg să mute aplicații critice în cloud pot beneficia de creșterea eficienței operaționale, fac economii și se pot concentra mai ușor asupra dezvoltării competențelor de bază ale afacerii, în loc să direcționeze resurse pentru a configura și întreține infrastructura.

 

Ce greșeală să eviți

 

Pe termen mediu și lung, pericolul de a-ți crește costurile odată cu migrarea în cloud este minim, mai ales dacă îți apreciezi corect nevoile. Companiile de găzduire în cloud taxează de obicei doar resursele consumate, spre deosebire de cele ce oferă alte tipuri de găzduire și care percep o taxă lunară.

Să alegi între un spațiu de stocare în cloud și propria infrastructură IT atunci când ai ca obiectiv reducerea costurilor este destul de dificil pentru managementul unei companii. Fără o înțelegere exhaustivă a modului în care funcționează serviciile de cloud, a avantajelor, dar și a dezavantajelor acestora, poți cădea ușor în capcana ofertei cu cel mai mic preț, spre exemplu.

Evită, de asemenea, greșeala de a nu customiza serviciile de cloud computing pentru a se plia nevoilor companiei tale.